Film of Video: Het verschil in dynamisch bereik
Tussen (digitale) Film en Video zit een heel groot belangrijk verschil: Dynamisch bereik!
Bij Film is er een veel groter dynamisch bereik (het verschil tussen licht en donker in het beeld) dan bij Video.
Dit is een van de grootste redenen waarom High End commercials, films (Hollywood films), en tv-series voor de Film techniek kiezen.
De televisie programma’s kiezen vaak voor Video. Dit komt omdat het snel te verwerken is en goedkoper is. Film daarin tegen heeft een lang nabewerkings traject om tot het resultaat te komen.
Video:
Voordeel: Snel, geen nabewerking in het beeld nodig, wat kostenbesparend is. (What you see is what you get).
Nadeel: De limiet van het dynamisch bereik. Daardoor blijft het als video eruit zien.
Video Camera: Video camera’s zijn er in diverse soorten en maten, van goedkoop tot professioneel (duur). Dit kan je mobiele telefoon zijn, camcorder, DLSR, professionele camera.
Film:
Voordeel: Mooi en beste beeld, groot dynamisch bereik. Veel meer mogelijk in nabewerking, en daardoor duurder.
Nadeel: Kost veel tijd om de beelden te bewerken. Ieder los shot moet handmatig bewerkt worden in belichting en kleur balans, en dan daarna met Color Grading verbeterd worden naar het gewenste (creative) resultaat.
Film Camera: Ook wel Cinema Camera (Analoog en Digitaal) hiervan zijn er maar een paar soorten op de markt. Voor een specifieke doelgroep. En daar hangt een hoog prijskaartje aan vast.
Een voorbeeld van het verschil in dynamisch bereik tussen Video en Film:
Aantal beelden per seconde:
Film wordt in 24 beelden per seconde opgenomen, ook wel afgekort als: 24 bps, of in het engels: 24 fps (frames per second) met een shutter snelheid van 1/48. Dit komt het meest natuurlijke over voor het menselijk oog.
Voor bioscoop of BluRay wordt 24 bps gebruikt, voor TV (NTSC) of video’s op het web wordt 23,98 (23,976) bps gebruikt. Deze 2 (23,98 bps en 24 bps) worden nogal eens op het internet door elkaar gegooid.
Video wordt in 25 bps (PAL) of 29,98 bps (NTSC) opgenomen. Daarnaast zijn de HD camera’s die ook 50 of 60 bps opnemen (met hogere shutter snelheden dan 1/50 zoals 1/100, 1/200, 1/1000 etc), dit ziet er vloeiender uit, echter komt dit onnatuurlijker over en ziet er uit als video.
Dit is een korte uitleg tussen het verschil in Video en Film, en waarom Film beter is in beeldkwaliteit.
Dit is een belangrijk aspect voor de kwaliteit van het product als u een video/film wilt laten maken.
Het verschil in kwaliteit in deze uitleg staat los van de resolutie (SD, HD, 4K), dat is een geheel ander aspect. En staat ook los van de verschillen in progressive of interlaced techniek.
De voorbeeld film gemaakt met de Cinema Camera kunt u vinden bij de portfolio: The Great Outdoors
Comments are closed.